Gnisten

Lodsbåden Gnisten blev bygget til Frederikshavn Lodseri på Chr. Nielsens værft i 1925. Som lodsbåd sejlede den ud, med lodsen ombord, og mødte de store skibe, der havde brug for lodsens hjælp til at navigere ind til havn eller gennem Kattegat. Gnisten er med sine blot 8 meter den mindste af de bevarede lodsbåde i Danmark.

Oprindeligt var skibet rigget med stagfok og gaffelstorsejl, og havde en 10 HK Hein-motor, og siden en 20 HK Gamma-motor fra Frederikshavn motorfabrik. Efter 50 års tjeneste blev båden solgt og ombygget til lystfartøj, men var tæt på at ende sine dage på en pløjemark uden for Frederikshavn.

Her overtog Værftshistorisk Selskab i 2002 båden, der efterfølgende gennemgik en stor restaurering og blev ført tilbage til det oprindelige udseende. I 2014 blev den igen søsat, blank og flot med den for lodsbåde karakteristiske grønne farve. Nu sejler Gnisten igen, og formidler en særlig side af Frederikshavns maritime historie.

Gnisten er erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden, der også har støttet renoveringsprojektet.