Oliver

„Oliver“ er en replik af pakke- og postbåden „Pollux“ af typen Danske Jagt efter E.C. Benzons konstruktion fra 1868.

Disse både blev indsat i pakkefarten med stykgods og også i passager- og pakkesejladsen mellem f.eks. Nykøbing og Kiel eller Kiel-København.

Det særlige ved skibskonstruktionen er, at Benzon ændrede den gamle ”torskeform” på skibets linjeføring under vandet og lagde den største bredde på midten. Derved fik skibene en større lastkapacitet og bedre sejlegenskaber og større hurtighed, med en samtidig lettere konstruktion.

For at bevise sin konstruktions overlegenhed lod Benzon gerne sine egne Jagter ”Castor” og ”Pollux” sejle om kap med hinanden, ligesom han lod dem sejle mod andre Jagter af samme størrelse.

Skitser af Benzon bliver i forbindelse med renæssancen af veteranskibs-sceneriet siden 1970erne gerne brugt som basis for replikker til rent private formål som last både.

Hans Petersen på Læsø har bygget 5 skibe. Anna nu Oliver som nummer 1. Derefter Hilmar og Anna som begge er galeaser. Hilmar er hjemmehørende i skärhamn og Anna på Hven. Derefter byggede han Lina hjemmhørende i Mollösund. Den største på 44 fod byggede han tilsidst nemmelig Spejderskibet Klitta.

Byggeår 1978
Værft           Hans Petersen Vestrø, Læsø DK
Bygget af     Lærk på Eg
Sejlareal      85 m2
L.o.a 15 m, Skroglængde 11,90 m, Brede 3,70 m, Dybgang 1,76 m
Motor           123 PS Volvo-Penta-Diesel
Vægt            ca. 16 to.

Skibsbygger Hans Petersen på besøg Hilmar 2016

Søsterskibe