Frederikshavn Bedding

Stolt står den Danske ”sømand”!

Stolt står den Danske ”sømand”!

Denne artikel er skrevet inden Christina Jørgensen tørnede ud, til året største oplevelse!

Når 23-årige Christina Jørgensen i weekenden tørner ud for Nordisk Sejlads, er det fordi hun elsker duften af tjære og tovværk. Siden hun var fire, har hun fået godt med saltvand i blodet, så meget at hun har tænkt sig at gøre livet på havet til en levevej.

Hendes forældre har i mange år været særdeles aktive omkring det gode skib W. Klitgaard, og hvad var mere naturligt end at tage datteren med, når der skulle gives et nap med ror og skøder. Det er blevet til ture Fyn rundt. Ikke kapsejladsen - men familieturen i den mere end 100 år gamle kvase. Senere har det været med farmand ved roret på kapsejladsen Limfjorden Rundt. Flere gange har det været lige ved. Men den gamle dame har været for tung og ligget for dybt i Limfjordens vande, så nogle andenpladser er, hvad besætning og skib har drevet det til. Noget der ikke helt har passet far og datter, der helst vil vinde.

Det er dog ikke kun saltvand, Christina er blevet vaccineret med. Dieselolien må også have sneget sig ind i hendes blodbaner, for det er en uddannelse som maskinmester, hun målrettet og benhårdt går efter på Martec i Frederikshavn, hvor hun forventer at afslutte uddannelsen i 2011. Som ballast har Christina en HF søfartsuddannelse fra Frederikshavn Gymnasium. Den praktiske uddannelse er foregået på værkstedsskole og hos Kofoed & Christensen. Det er vigtigt at kunne sit håndværk fra bunden, når mester kan risikere at stå med et problem langt ude på Atlanterhavet. Et problem der noget lettere lader sig håndtere, når hun har gået på fileskole og har lært at betjene en drejebænk.

Christinas onkel har sejlet de syv have tynde og har fortalt hende om nogle af de oplevelser, der stadig findes til søs. Hun gør sig dog ingen illusioner om ugelange laste- og lossetider i eksotiske havne. Den tid er forbi, men kunne hun opleve en lille flig af fordums sømandskab, vil hun være glad. Drømmejobbet er dog en tørn med Esvagt på Nordsøen. Her er skibene ikke store og opgaverne mange for en lille besætning, hvor alle må tage del i hverdagen. Både når det er rutineopgaver, eller når det brænder på med redningsopgaver og øvelser omkring boreplatformene, som Esvagt servicerer.

Hvis ikke det bliver Esvagt, så kan nogle år til søs give hår på brystet til en tjans i land. Christina fortæller, at maskinmestrene ombord bliver gode til at træffe hurtige beslutninger og finde alternative løsninger, så hun frygter ikke hverken Nordsøens bølger eller fremtiden, som hun mener sig godt rustet til at møde.

Christina og mange af hendes kammerater til søs kan du finde på havnen i weekenden til Nordisk Sejlads, hvor fredelig kappestrid mellem broderfolkene omkring Kattegat og Skagerrak veksler med musik og hyggelig stemning. Christina håber at møde nogle af de andre unge søulke, så de sammen kan udveksle historier fra deres unge liv til søs og deres kærlighed til de gamle skibe.

Solen spilles ned

Der er aktivitet på havnen fra solen skydes op til længe efter, den er blevet spillet ned ved 22 tiden. De nordiske besætninger får deres sag for. Dels skal de kæmpe til havs om lørdagen. Men fredag bliver der også mulighed for andre former for konkurrence; beachvolley på Palmestranden og gummibåds-fodbold eller sjekte–kapsejlads i fiskerihavnen.

En mulighed for alle bliver dog at komme ud at sejle. Både Fie og W. Klitgaard tager lørdag og søndag passagerer med på en havnerundfart med guide. Hvis tempoet er for lavt, bliver der også mulighed for at komme ud og sejle med hele 60 knob. Det går stærkt meget stærkt, for hvert knob skal ganges med

. Så der er lagt op til en oplevelse på højde med de store rutsjebaner i Tivoli. Når man så er blevet rystet godt og grundigt igennem, er det tid til enten noget frisk jazz eller en omgang ”Tørfisk” i teltet på Pier III.

Maritim Historisk Forening der står bag arrangementet håber på godt vejr med mange mennesker, sådan, at det foreningsejede værft Frederikshavn bedding kan få barberet sin gæld af, og helt blive herre i eget hus.

tår den Danske ”sømand”!

Nyeste kommentarer

08.07 | 19:28

Hej Egon, Tak for en inspirerende rundvisning i aften - dejligt at s...

21.10 | 08:36

Hej med jer, jeg har en drøm om at eje en gammel kutter i stil med Hirsehol...

10.10 | 18:06

Jeg gætter på at I er helt på det rene med at søsterskibet stadig sejler, hed...

14.07 | 00:26

Ønsker du at købe dit eget hus, bygge din egen virksomhed?Jeg ...